Przycinanie drzew owocowych

Przycinanie drzew owocowych

To już ostatnia chwila na dokonanie w naszych sadach jabłkowych niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych takich jak przycinanie drzew owocowych. Dzięki odpowiedniemu przycinaniu nasze owoce będą bardziej odporne na choroby i lepiej wybarwione.

 

 Poniżej podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę podczas takich prac:

  • Zabiegi powinniśmy wykonywać w suche dni przy niskiej wilgotności powietrza.
  • Przycinanie drzew owocowych rozpoczynamy od odcięcia gałęzi zacieniających koronę, nadając jej pożądany kształt,
  • Nowe pędy są skracane o 1/3 do 2/3 i odcinane za żywymi pędami,
  • Cięcie zawsze wykonujemy pod kątem 45 stopni,
  • Zachodzące na siebie i zwarte gałęzie należy skrócić. Warto też wyciąć jeden z dwóch skrzyżowanych pędów,
  • Pozbywamy się gałęzi rosnących pod bardzo ostrym kątem, zapobiegają tym samym możliwość wyłamania się ich pod wpływem zbytniego obciążenia owocami.
  • Wycinamy „wilki”, czyli roczne pędy wyrastające pionowo, pod kątem prostym z gałęzi,
  • Usuwamy stare gałęzie oraz te, które owocują wyłącznie przy wierzchołku,Najczęstsze błędy podczas przycinania drzew:
    • Gałęzie w górnej części drzewa są dłuższe od tych w dolnym piętrze. Powoduje to zacienienie owoców znajdujących się w niższej części, co wpływa negatywnie na ich jakość i kolor.
    • Nierównomierne przycinanie. Nie powinniśmy dopuścić do sytuacji, kiedy jedna strona drzewa jest bardziej przycięta od drugiej.
    • Wycinanie grubych gałęzi na dolnych częściach korony. Może to zmniejszyć owocowanie,
    • Nieodpowiedni termin. Najlepszy okres na przycinanie jabłoni to ostatni tydzień grudnia, styczeń, luty oraz początek marca.
    • Brak odpowiednich narzędzi. Przycinanie drzew owocowych powinno odbywać się ostrymi narzędziami. Najczęstszą przyczyną chorób grzybowych kory jest używanie niewłaściwych i tępych narzędzi.
    • Brak dezynfekcja sprzętu. Czynność ta jest rzadko wykonywana w sadzie z powodu braku czasu. Należy jednak wiedzieć, że narzędzia do przycinania mogą przenosić niebezpieczne patogeny – wirusy, bakterie i grzyby.